Waarom is het nodig dat de bouwsector de vierde industriële revolutie omarmt?

Mark Reid, vice president product management bij GeoSLAM, een leverancier van 3D mobiele mapping technologie, dringt er bij de bouwsector op aan om de Vierde Industriële Revolutie te erkennen en de implicaties van de invoering van digitale engineering voor de industrie-experts.

De impact van digitale technologie op de manier waarop de wereld functioneert, is bijna niet te kwantificeren. De manier waarop we infrastructuur ontwerpen, bouwen en onderhouden is de afgelopen twee decennia drastisch veranderd.

Andere sectoren hebben al van deze transformatie geprofiteerd, zoals de detailhandel, de uitgeverijsector, het toerisme en de financiële dienstverlening, maar in de bouwsector is de groei trager geweest.

Dit begint echter te veranderen. Degenen die moderne technologie omarmen, met name digitale engineering, zullen niet alleen overleven, maar ook floreren in een steeds concurrerender markt. Verwacht wordt dat de bouwsector tegen 2025 met meer dan 70% zal groeien, waarbij big data analytics, drones, mobiele verbindingen, sensoren en andere digitale technologie een sleutelrol zullen spelen.

We zien nu al vooruitgang in de goede richting. Bedrijven kunnen nu grondige locatiestudies uitvoeren die zelfs tien jaar geleden niet mogelijk zouden zijn geweest. Een recent landmeetkundig project waarbij een GeoSLAM ZEB-REVO scanner werd gebruikt, is daarvan een voorbeeld. De planningsaanvraag voor deze verbouwing van de Attucks School in Kansas City, Missouri, vereist uitgebreide tekeningen.

De personele gevaren verbonden aan het in kaart brengen van het gebied leken onoverkomelijk, maar met behulp van mobiele 3D-karteringstechnologie en een handscanner werd in slechts vier en een half uur een digitale ‘tweeling’ van het 100 jaar oude gebouw gemaakt, tot op twee centimeter nauwkeurig.

Het is van cruciaal belang te begrijpen hoe digitale engineering de industrie kan helpen. Dit is naar mijn mening de overgang van de engineering- en bouwsector van analoog naar digitaal, die gedeeltelijk wordt geholpen door de evolutie van BIM.

BIM zou niet denkbaar zijn zonder digitale technologie, maar het gaat veel verder. In feite hangt het succes van bouwprojecten nu af van de samenwerking van mensen, processen en, het belangrijkst van al, technologie.

In de komende jaren zal digitale engineering de manier waarop gebouwen worden ontworpen, gebouwd en beheerd, volledig veranderen. Geld besparen door mogelijke projectrisico’s te herkennen, kostbare vertragingen en overschrijdingen te voorkomen, gecompliceerde architectonische innovaties te stresstesten met virtuele modellen, en de communicatie tussen alle belanghebbenden te verbeteren, zijn slechts enkele van de financiële voordelen van digitale engineering.

In dit verband kan mobiele 3D-mapping, met name de SLAM-technologie (simultaneous localisation and mapping), helpen de kloof te overbruggen tussen degenen die zich niet bewust zijn van de “vierde industriële revolutie” en degenen die er wel de vruchten van plukken.

SLAM-technologie werd ontworpen door de robotica-industrie om autonome voertuigen in staat te stellen door onbekend terrein te navigeren en tegelijkertijd hun omgeving in kaart te brengen zonder gebruik te maken van GPS.

Ons ZEB-REVO systeem, bijvoorbeeld, gebruikt een sterk 3D SLAM algoritme om autonoom zijn positie te bepalen en verzamelt meer dan 43.000 meetpunten per seconde met een gemiddelde precisie van +/-15mm.

Dit soort handheld mobiele karteringsapparatuur wordt in toenemende mate gebruikt door professionals in de bouw, engineering en landmeetkunde, bij een enorme reeks projecten die ofwel een uitdaging vormen voor traditionele landmeetmethoden, ofwel te lang zouden duren.

Het meest pertinente pluspunt voor de sector is wellicht de mogelijkheid om met deze technologie locaties tot 10 keer sneller in kaart te brengen dan met statische, traditionele scantools.

Voor projecten met budgetbeperkingen en tijdsdruk, om nog maar te zwijgen van gevaarlijke omgevingen, is het gebruik van een handheld mobiel karteringsapparaat een enorme kostenbesparende exercitie.

In de toekomst zal de afhankelijkheid van opkomende technologie alleen maar toenemen. Of het nu gaat om kunstmatige intelligentie, autonome robotica, het internet der dingen, digitale jumelages, 3D-printen – de mogelijkheden zijn eindeloos, maar het gebruik ervan hoeft niet ontmoedigend te zijn.

Het gaat er eerder om voorbereid te zijn op een samensmelting van technologieën, waardoor de grenzen tussen de fysieke, digitale en menselijke wereld zullen vervagen. Praten met deskundigen, nieuwe oplossingen uitproberen en openstaan voor de mogelijkheden die er zijn, is van het grootste belang voor professionals in de bouw, engineering en landmeetkunde – aangezien hun succes ongetwijfeld zal worden bepaald door hun vermogen om innovatieve engineeringbenaderingen, digitale technologieën en rijke gegevens te integreren.

Uiteindelijk zal digitale engineering zijn volledige potentieel pas verwezenlijken als het op grote schaal wordt ingevoerd en gecomputeriseerd bouwen de norm wordt in de sector. In de sector moet een vruchtbare omgeving worden gecreëerd, en dit is de verantwoordelijkheid van alle belanghebbenden: overheid, regelgevers, bouwbedrijven, technologiebedrijven. En voor de early adopters is snelheid van belang.